![]() ![]() |
![]() |
|
|
|||
![]() |
![]() |
|
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
|
||||
tiistai, tammikuu 29, 2002 Ranskalainen Télérama kävi tekemässä jutun Media Labin seksikkäimmistä lopputöistä. Kyseessä on Kiia Kallion Mixed Reality Pong ja Johanna Höysniemen ja Perttu Hämäläisen KukaKumma Muumaassa.
Aktivistin ulkoasu uusitaan, raportoi M&M. Päätoimittajakin on jossain vaiheessa vaihtunut; Eeropekka Rislankin paikan on ottanut Mikko Aromaa. Ilmaislehtirintamalla vähemmän melua pitänyt City laajentuu taas Norjaan. Olisi mielenkiintoista tietää onko Aktivist kyennyt tekemään lovea City-lehden yleisöön Suomessa. Toimituksellisesti Aktivist ei Citya ainakaan uhkaa. Liisaleenan kolumni Aivan puuceestä oli muuten aika pohjanoteeraus. "Entäs tämä internet sitten? Pornoa pursuava netti on lähinnä osoittanut, että ihmisen kehitystaso on yhä kuolamiesasteella." Olipa vakuuttavaa. Like Uutisten jutussa kolumneissa Liisaleenasta mainittiin kryptisesti: "Taiteilija Ulla Nurmisen kasvoilla varustettu citikuonan suodattaja". Siis Liisaleenan kuvassa on Ulla Nurminen? Vai? Oi joi. Ruotsin Razorfish konkkaan. Tenacious D:n Rollingstonen "haastattelussa" näkyy miesten huumorintaju, vaikka videolla se ei ylläkään loistavan levyn tasolle. Webtechniques uudistuu ja vaihtaa nimensä New Architectiksi. Tilasin lehteä vajaan vuoden asuessani Yhdysvalloissa, ja vaikka olen seurannut lehteä vähemmän verkkomuodossaan, printtilehti oli webbiammattilaiselle hyödyllinen. Toivottavasti uudistus onnistuu ja lehti säilyttää merkittävyytensä asiallisena, alaakattavana ammattijulkaisuna.
maanantai, tammikuu 28, 2002 Legendaarinen myyttitutkija Joseph Cambell kertoo The Power of Myth -videosarjassa anekdootin presidentti Eisenhowerin ensimmäisestä kohtaamisesta tietokoneen kanssa. Eisenhower astui huoneeseen, jossa on jättiläiskokoinen tietokone ja sai esittää koneelle kysymyksen. Eisenhower kysyi: "Onko jumalaa olemassa?" Kone raksutti noin kymmenisen minuuttia paneelien tuhannet valot vilkkuen. Vihdoin kuului* vastaus: "Nyt on." Ensimmäisestä omasta tietokoneestaan, 80-luvun alun pc:stä, Cambell sanoi: "Jumalien asiantuntijana tunnistin koneeni Vanhan testamentin jumalaksi, sillä sääntöjä on paljon eikä armoa yhtään." * Ilmeisesti presidentillä oli etuoikeus nähdä ajan hienoimpia vehkeitä, kun ottaa huomioon, että tarinan mainframekone sekä tunnistaa että syntetisoi puhetta.
perjantai, tammikuu 25, 2002 Voiko tekniikkakirjojen myynnistä ennustaa talouskäänteitä? Heh. O'Reillyn kirjamenekki Amazonissa korreloi Nasdaq-indeksin kanssa. BrainHeart on laadukkaasti tuotettu ruotsalainen langatonta alaa käsittelevä lehti. Lehteä ei käsittääkseni ole tarkoitettu kannattavaksi, vaan lähinnä sijoittajien ja yrittäjien kohtaamispaikaksi. Biz Stone kirjoittaa Adoben "fotarista palvelimella", AlterCastista. Yksinkertaisesti: AlterCast tekee grafiikasta (ja nimenomaan Adoben kuvaformaateista) skriptattavia. Kelpo toteutus, älytön hinta. Salonissa tapellaan siitä, kumpi on parempi: Tähtien sota vai Taru sormusten herrasta? Ensimmäisen iskun antaa Jean Tang. Star Warsin hahmot ovat inhimillisiä ja elokuva sisältää paljon huumoria. LotR maalailee liikaa maisemia, keskittyy liikaa yksityiskohtiin ja kompastelee hahmoja käsittämättömyyksien kanssa. Joskus, jotta elokuva voi toimia, täytyy uhrata uskollisuus alkuperäisteokselle ja keskittyä elokuvan omaan kertomukseen. Eric Lipton vastaa Tangin kirvoitukseen sanoja säästämättä, todistellen LotRin paremmuutta peräti kuuden sivun voimin. Lipton huomauttaa, että Fellowship of the Ring on vasta LotR:n ensimmäinen osa, ja toisin kuin SW:n ensimmäinen osa, johon Tang enimmäkseen LotR:ia vertaili, se ei ole itsenäisesti kokonainen tarina. Pohjimmiltaan, Lipton kiteyttää, molemmat elokuvat ovat hahmovetoisia. Ja LotR:n hahmot ja maailmankuva, ovat realistisempia, ja siten vaikuttavampia.
torstai, tammikuu 24, 2002 Salon.com: BBS kulttuurin kadonneet aarteet. SXSW:n finalistit on julkaistu. Miten Wayback kone toimii. [Via Evhead] Netin huono puoli on se, että sitä ei koskaan saa luettua loppuun. Tai ainakin joskus se tuntuu siltä. Päätäni särkee lievästi unen puutteen takia, mutta en tunnu millään löytävän hetkeä, jolloin minulla ei olisi selainikkunoita auki, jotka pursuavat mielenkiintoista luettavaa. Tiedän kyllä, että minulla on ollut aikoja, jolloin netti on tuntunut loppuun kuluneelta ja... no, tylsältä. Muistot tuntuvat vaan niin kovin utuisilta tällä hetkellä. Bookmarkseista ja favoriteista ei ole mihinkään. Ne ovat liian vaikeasti hallittavissa. Yritän luokitella niitä mahdollisimman tarkasti, mutta sekään ei pidemmän päälle oikein toimi. Lisäksi aina löytyy linkkejä, joita en halua sijoittaa "pysyvien" bookmarkkien joukkoon. Minulla oli ennen kansio "väliaikaisille bookmarkeille", kuten yksittäisiin lehtijuttuihin, jotka halusin lukea, mutten löytäessäni ollut ehtinyt. Kansio vain täyttyi, käyden päivä päivältä sekavammaksi. Muistaakseni kansio listaus rävähti Netscapessa auki yli kolmen palstan levyiseksi. Lopulta kansio hävisi selainvaihdoksen (tai käyttiksen, tai kovalevyn...) yhteydessä enkä koskaan ehtinyt purkaa sitä.
keskiviikko, tammikuu 23, 2002 Bruce "Tog" Tognazzini kertoo kirjassa Tog on Interface miten alkuperäisen Macin roskakori-ikoni toimi vertauskuvana käyttäjiä ja itse roskakorin suunniteltua tarkoitusta vastaan.
Testaajat hämmästelivät käyttäjien käytöstä: mistä se oli tullut, ja mikä aiheutti sen?
tiistai, tammikuu 22, 2002 Dotcom toimitusjohtajasta McDonald's-rividuunariksi. Ei sen takia, ettei muuta työtä olisi saatavilla, vaan palauttaakseen otteen takaisin "normaaliin elämään". Varsin kunnioitettavaa—ja kokemuksesta syntyi erittäin valaisevia huomioita. [Via Kottke.org] Jaskalle vielä kerran kiitokset suosituksesta "ostaa" First Floor Powerin There Is Hope -levy Aulan ensimmäisistä kesäbileistä. Jaska muuten puuhailee omaa bloggaussoftaa. En tosin tiedä olisiko siitä saanut mainita ääneen... Tämäpä omistuista. Pääkaupunkiseudun kirjastojen aineistohakupalvelu Plussa on suljettu maanantaisin klo 15-20 "järjestelmän lisääntyneen kuormituksen takia". Järjestelmä kuormittuu aina—ja ainoastaan—maanantai-iltapäivisin? Vai onko viestiin vain ohjelmoitu kuluva viikonpäivä? ;)
maanantai, tammikuu 21, 2002 Technoerotica on koonnut listan suurimpien mainostajien sivuista, joilla voi "jäävätä" itsensä pois pop-under ja muista mainoksista. Maporama on ranskalainen karttapalvelu, joks tuntee myös Suomenkin tiet. [Via Samik] Jaa-häh? Käki Äimä on... No, katso nyt itse. (Rikkinäisiä linkkejä voi korjailla vaihtamalla .html-päätteet .php:ksi. Miniml:stä (ja eritoten sen pikselifonteista) tunnettu Fourm on Adobe Studion featurena. Fourm on ihan ihailtava posse; neljän miehen porukka oli vastannut yksinkertaiseen logotilaukseen 35:llä täydellisellä identiteetillä. "Kolmekymmentäviisi logoa," [JD] Hooge sanoi. "Niin monta me muistaakseni toimitettiin. Me tehtiin niitä kyllä paljon enemmän."
perjantai, tammikuu 18, 2002 Englantilaiset kuumat klubitoimittajat pitävät DTM-yökerhoa Helsingin parhaana. Nyt-liite on vuosien varrella menettänyt uskottavuuttaan artikkeleidensa johdosta. Oikeastaan en ole viitsinyt lukea itse artikkeleita yli vuoteen kuin satunnaisesti. Tällä kerralla ihmetyttää, kuka saatanan tunari (sehän on nimeltä mainittuna Mikko-Pekka Heikkinen) kirjoittaa mielipidekirjoituksiaan valepuvussa. Toisaalta helppoahan se on kun tietää, ettei asiakas, eli lukija, tiedä mitä haluaa. Sillehän voidaan myydä mitä paskaa tahansa, kun ei kustantajaakaan kiinnosta valvoa työn laatua. (Huomaa kirosanojen käyttö: ne antavat vaikutelman että olen tosissani ja erittäin närkästynyt.) Media-alalla ei laadusta piitata muuallakaan maailmassa. Lehdistöväen työmoraali ei ole näyttänyt muuttumisen merkkejä edes viestintä-kuplan puhjettua raamatun kirjoittamisen aikoihin. Lähdetietoja ei viitsitä tarkistaa—onhan paljon mukavampaa pressiklubilla, olutta juoden, turista muiden journalistien kanssa siitä, kuka on viimeksi kertonut härskejä vitsejä Suvi Miinalalle. Asiakkaan tyydyttämisen sijaan lehdistöväki arvostaa eritoten uusmediakilpailuiden palkinnonjakotilaisuuksia, joissa tarjotaan ilmaista viinaa. Itse jutun teko on täysin toisella sijalla kun tähtireportterimme yrittää kalastella julkkisten suosiota kehuskelemalla kolmen viikon putkella, joka on hankittu penniäkään maksamatta. Luulisi nimeltä mainitun Suomen suurimman päivälehden, Helsingin Sanomien, löytävän rahat jostain palkkaamaan myös Suomen parhaat toimittajat. Mutta näin ei ole, koska semmoisia Suomen mediakenttä ei edes tunne. Suomalaiset mediajätithän tunnetaan maailmalla—noh, ei mistään. "Autolla, pesukoneella tai millä tahansa perinteisen teollisuuden tuotteella on takuu. Viallinen vaihdetaan tai korjataan ilmaiseksi." Tiedoitusvälineillä pätee täysin samat säännöt. Kun julkaistut spekulaatiot yritysjohtajien sisäpiirisyytteistä todetaankin perättömiksi, laitetaan siitä korjaus lehden seuraavaan numeroon. Sivun alareuna ja mahdollisimman pieni otsikko, on todettu optimaaliseksi, jotta lukijoita olisi mahdollisimman paljon. Mitä enemmän on höynäytettäviä, sitä enemmän mainostuloja.
keskiviikko, tammikuu 16, 2002 Joidenkin on mahdotonta pysyä nimettöminä—ei edes kotipaikkakunnan valehteleminen auta tässä tapauksessa (saatavana myös screenshotti). Pointsit kämmin löytäneelle Superluxuksen Villelle.
tiistai, tammikuu 15, 2002 Palvelintarjoajani vihdoin päivitti PHP Apache modin versioon 4.1.0—eihän siihen mennyt kuin vähän yli vuosi. Monet Communitechin asiakkaat murahtivat "viimeinkin". Päivitys on osaltani erittäin tervetullut; oli käymässä aika ärsyttäväksi todeta, että monet ominaisuudet olivat käyttämättömissä (tai tarpeettoman suuren työn takana implementoida kiertoteitse). Kävin viimein tänään katsomassa sen ison elokuvan. Elokuva oli—mitä oli. On vielä liian aikaista sanoa pidänkö sitä hyvänä vai en. Se, mistä en todellakaan pitänyt, oli Tennispalatsin (tai ehkä kaikkien elokuvateattereiden) tavasta pommittaa katsojia varttitunnilla mainoksia. Toisin kuin jotkut ystävistäni, minä pidän trailereista. Minua ei myöskään haittaisi, jos ennen elokuvaa näytettäisiin mainoksia, joita ei näe muualla. Viisitoista minuuttia telkkarissa pyöriviä mainoksia minä en taas voi sietää. Mieleni tekee joka kerta kävellä ulos teatterista, niin paljon minua vituttaa. Elokuvateatterit ovat kummallinen ala. Ensiksi panostetaan (Suomessa) ennennäkemättömällä tavalla "katsojakokemukseen" (THX-laatuun kuuluu mm. penkkien mukavuus, kaikkien katselukulmien kelvollisuus ja tietenkin parhaiten tunnettu ääniulottuvuus). Sitten myydään lippuja puhelimitse, verkossa ja kännykässä, jotta olisi mahdollisimman helppoa varata/ostaa lippu. Luonnollisesti nämä parannukset eivät ole ilmaisia, joten hintoja nostetaan runsaalla kädellä. Ennen elokuvaa esitettäviä mainoksia myydään sietämätön määrä. Vaan riittääkö tämä? Ehei! Voiton maksimointiin kuuluu tietenkin kulujen minimointi, joten lipunmyyntipalvelujen tullessa suosituiksi, palvelua ei laajenneta tai kehitetä (Hesarin juttu vuodelta 1998), vaan asiakkaat jätetään kuuntelemaan nauhoitusta, josta ei edes pääse jonotukseen (antaisin linkin Hesarin uutisjuttuun, mutta koska Hesarilla ei ole hakua, en edes tiedä onko juttua verkossa)! Syitä nykyiseen tilanteeseen voi olla ainakin kaksi: (1) teatterikompleksit tekevät yhä tappiota, tai (2) ihmiset eivät välitä, vaan maksavat kiltisti ja käyvät elokuvissa vaikka kuinka "vesittynyt" kokemus on. Äsh.
perjantai, tammikuu 11, 2002 Pelimiesten reviirille rynnii harmaasävyinen Persemestari.com. Uhoava, vittuuks-kyselet-läppää uhkuva saitti näytää ihan kivalta, muttei onnistu oikein tuore(ud)eltaan vakuuttamaan. Minun (tunnustettavasti kyyninen) ensireaktio on "Ai, taasko yksi tällanen saitti". Nuorten nuummeediakollien (kuvagalleriassa on saitilla ahkerasta puuhavan Seksikuninkaan 17-vee-synttärit!?) silmät ja kädet pelaavat oikein hyvin (taitoa siis on) ja työtäkin saitin eteen on tehty kiitettävästi, mutta testosteronihuuma tuntuu vaikuttavan hetsujen ajatusten kulkuun lamaannuttavasti, sillä puhe ei "viikonloppurutiinista" (v*tusti viinaa ja helppoja naisia) kauas eksy. Mikä sääli. Ja tämä itsekin testosteronitasonsa kanssa kamppailevan nuumeediapyrkyrin sanomana. [Via RE: Liukuhihna]
torstai, tammikuu 10, 2002 Malmin lentokentän eilisen pienkoneonnettomuuden lentäjä oli Antti Rytsölä. On tyhmää, miten media kohtelee Rytsölän veljeksiä, Suomen tunnetuimpia it-miljonäärejä. Sitä miettii kuitenkin, olivatkohan he yhtä hurjasteluun (tai hölmöilyyn?) taipuvaisia ennen kuin heistä tuli rikkaita. Oli miten oli, toivottavasti Antti toipuu pian. Sikiöasennon Reko vastaa kommentilleni, että himoan lomoa. "Lomosta kamerana sen enempää tietämättä (kai se diafilmiä syö niinkuin muutkin?) ainakin meikäläiselle iskee paljonkin filminä Fujin Sensia -sarja. Filkkaa saa eri herkkyyksillä ja kehitys on ilmaista fujin liikkeissä ja tapahtuu noin 1-2 päivässä. Herkempi filmi on toki kalliimpaa, mutta esim. 100 ASA filkkaa saa yleensä noin 40mk / per rulla ja kun kyseessä on dia, saa siihen napsittua 36 kuvaa. Eli tossa nyt on hinta-laatu kohdallaan, kun vertaa norminegaan, josta maksat kehityskulujakin paljon enemmän. Diaa nyt ei toki saa suoraan paperille, mutta jos on skannausmahdollisuudet tms. niin se tuskin on ongelma. Mielestäni joku digikamera kenties tuhoaisi hieman lomographyn ideaa, kun kuvia voisi [digimuodossa] mielivaltaisesti tuhota. Normidialla/negalla tekemäsi jutut ovat "pysyviä". Tämän takia varmaan diaan digistä siirryinkin. Ei tule räpsittyä niin hirveästi ja tulee enemmän mietittyä kuvia :)." Olen Rekon kanssa samaa mieltä, että lomoilu ei nyt digitaalisuuteen muokkaamismielessä istu ollenkaan, mutta lomografian harrastus (kuvien esittelymielessä) on taas todella suosittua netissä. En ollut tietoinen Fuji Sensia -filmistä, mikä kuulostaakin pienbudjettiselle oikein järkevältä ratkaisulta.
keskiviikko, tammikuu 09, 2002 Hmm. Japanissa äidit ottavat poikiensa koulumenestyksen takaamisen vähän liian tosissaan. Tai ainakin näin länsimaalaisen näkökulmasta. [Via Daypop Top 40] Talentum.com on uusinut etusivunsa ulkoasun. Uusi näyttää paljon paremmalta.
OS Opinionissa epäillään, että Apple julkistaa uudet G5-maillinsa Japanin Macworldissa maaliskuussa. Perustelut kuuluvat, että uudet iMacin tekevät nykyisistä G4-päytäkoneista ylihinnoitettuja ja prosessoritehoiltaan kilpailukyvyttömiä.
maanantai, tammikuu 07, 2002 No niin, pari tuntia liian aikaisin...
Muistatko "ClickTillUWin" nimisen pikakuvakkeen ilmestyneen työpöydällesi asennettuasi uusimman Kazaan, LimeWiren tai jonkun muun p2p softan pc:lle. Ohjelma sisältää troijan nimeltä Dlder, joka lähettelee säännöllisin väliajoin kaikki surffaamasi URLit Las Vegasiin 2001-007.com:in hyödynnettäviksi. Grokster on tehnyt ohjelman, jolla voi poistaa vakoojan koneeltasi.
lauantai, tammikuu 05, 2002 Design Interactiillä on mainio juttu Salon.comin kuvitusprosessista. Haluan lomon. Ainoa haittapuoli on kehitettävä filmi.
perjantai, tammikuu 04, 2002 Applen uudet tuotejulkistukset isojen messujen yhteydessä aiheuttaa uteliaisuutta. Spekulaatioita on ollut riittämättömiin, joista yksi suosituimmista on iWalk-pda. Huhumyllerrys saa kuitenkin kohta loppunsa kun MacWorld starttaa ja Steve Jobs astuu puhujanpallille. Ilmoittaudu sinäkin seuraamaan Steven esiintymistä suorana satelliittilähetyksenä. "Huhut kertovat, että huhut eivät tälläkertaa ole mitään todellisuuteen verratuna..." Suomen Applen tilaisuudessa jännittävää on myös tarjoilut. Ne ovat kuulemani mukaan kehittyneet vuosi vuodelta. Tarjoilu 1.0 aikanaan sisälsi Ameriikan malliin mansikoita kinuskikastikkeella. Ihan hyvät lähtökohdat!
Nuoret lukivat sanomalehtiä viime vuonna aiempaa ahkerammin, uutisoi Hesari. MSNBC spekuloi, että viime syyskuun terroristihyökkäys on synnyttänyt uutislukijoiden uuden sukupolven. Me taas, täällä Suodatin HQ:ssa, tulemme lukemaan sanomalehteä huomattavasti viime vuotta vähemmän, sillä Hesari-tilauksemme loppui eikä minulla ole varaa jatkaa sitä. Heh. Crazy Apple Rumors Site on pirun hyvin kirjoitettu, vaikka onkin järjetön. Metafilterissa puhutaan poikkeuksellisen aidon näköisestä Hotmail-huijauksesta. Omituiseksi sen tekee turkkilaisella palvelimella sijaitseva lomake, jolla voi lähettää huijausposteja.
torstai, tammikuu 03, 2002 Soneraplaza tekee Talentumit ja heivaa toimittajansa. Toisilla loppu häämöttää... Huomenna, perjantaina, osa (mm. heinäkuussa palvelukseen astuneesta erästä) pääsee armeijasta. Tanelinkin palvelus Media Labissa lähenee loppuaan. Minulla taas on aikaa kotiuttamiseen vielä viisi ja puoli kuukautta. Huoh. Janne kuvaili armeijassa olevan elämää jonkinlaisena "varjoelämänä". Tunne on minulle tavallaan tuttu vuosistani Kaliforniassa. Molempina kertoina, 1994 ja 1998, palatessani Suomeen, tuntui edellinen vuosi irralliselta jaksolta muusta elämästäni—kuin unelta. Siviilipalveluksessa irrallisuus on erilaista. Sen sijaan, että on fyysisesti erillään "omasta elämästä" (tai ehkä pikemminkin elinympäristöstä), sivari on irroitettu vain vapaan tahdon kokemuksesta. Ero on negatiivisessa vapaudessa (vapautta jostakin) ja positiivisessa vapaudessa (vapautta johonkin). Sivarissa työ ei vie eteenpäin, kohti mitään päämäärää. Sitä ei voi vaihtaa tai lopettaa. Eikä työpäivän jälkeenkään ole täysin vapaa tekemään mitä haluaa, sillä vastaan tulevat taloudelliset rajoitukset. Vuokran ja puhelinlaskun jälkeen päivärahat riittävät minulla ruokaan, mutta ei oikeastaan muuhun. (Kuulostaa melkein oikealta elämältä, vai?)
keskiviikko, tammikuu 02, 2002 Piru, että ulkona on kylmä. Kunnon pakkasen puremaa ei muista arvostaa ennen kuin on miettinyt miten päästä kotiin puoli kuudelta vuoden ensimmäisenä aamuna. Sain tänään, kuten varmasti miljoonat toiset suomalaiset, käsiini ensimmäiset euroni. Hassua, että "uusi" raha on jo niin ryppyistä ja naarmuuntunutta. Ehkä tämä on tyhmä kysymys, mutta jos osa kolikoista on lyöty jo 1999, niin missä ne ovat olleet viimeiset kolme vuotta? Google on koonnut vuoden 2001 Zeitgeist-raportin. Yllättävää, että vuoden kymmenen etsityimmän uuden tuotteen listaan on mahtunut kolme Nokian puhelinmallia ja kymmenen etsityimmän tuotemerkin ykkönen on Nokia. Meg selittää O'Reilly Networkissa miten luoda javascriptillä "graafinen käyttöliittymä" verkkosovelluksille. Vanhemmat kirjoitukset löytyvät arkistoista. |
|