![]() ![]() |
![]() |
|
|
|||
![]() |
![]() |
|
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
|
||||
perjantai, syyskuu 28, 2001 Eilisyön koodausmaratoni (ja tälle päivälle osuvan deadlinen) takia tänään tuskin tulee päivityksiä. Puoli kuudelta kun vihdoin raahauduin sänkyyn, saapui Misu ovelle (mitä ihmettä hän muuten siihen aikaan yöstä teki keskustassa?) ja kömpi viereeni nukkumaan. Se ei tosin auttanut minun (minusta ansaitun) unen saamista. Huoh. Fresh Styles for Web Designers -kirjan tekijää Curt Cloningeria haastatellaan Webrefissa.
torstai, syyskuu 27, 2001 Arghive.org kehiin Domain nimien catch-22 -- kaoottinen uudisraivaus vs. kalkkeutunut byrokratia Tänä syksynä aloittanut verkkolehti Vapaasana.net kaavaili nimekseen alunperin Vapaasana.fi:tä, ja oli valmis nimeämään lehteä kustantavan yhtiön Viestintäviraston edellyttämin rajoin, jotta saisi domain nimen käyttöönsä. Vaan eipä onnistunut. Lehti sai nyt päätteen .net ja yhtiö nimen Kustannusosakeyhtiö Vapaus. Toisenlaisia esimerkkejäkin on. Surkuhupaisin on varmasti Bisnes.fi-lehden osoite bisnesfi.fi, joka ääneen luettuna ei kuulosta suomen kieleltä. Entäs sitten ne domainit, jotka eivät millään lailla liity yrityksen viralliseen nimeen? Elisa-konserniin kuuluvalla Dianatelilla on nimissään sekä arenanet.fi että telkkarissa mainostettu omakaista.fi. Olisi kiva kuulla perustelut, joilla nämä tunnukset on saatu. On hyvä, että Viestintävirasto (entinen THK) valvoo fi-verkkotunnuksia, sillä muutoin nekin muuttuisivat hämärien squattereiden arpalipukkeiksi, kuten muiden "suojaamattomien" päätteiden on käynyt. Silti tämä suoja ei saisi olla niin kattava ja joustamaton, että se estää mielekkään domainin saamisen. Kun Patentti- ja rekisterihallitus jo valvoo perustettavien yrityksien nimiä, miksi Viestintävirasto, erilaisin vaatimuksin, hankaloittaa oikeutetun nimen saamisen? Media Grok jättää hyvästit
keskiviikko, syyskuu 26, 2001 Mobile CommerceNet on siitä harvinainen poikkeus, että puoli vuotta konferenssin jälkeen, saitille tuotetaan yhä sisältöä. Siitä huolimatta, että flash-designerit eivät yleensä tee minuun suurta vaikutusta, Cisma on aika tyylikäs. Pidin erityisesti 2-osion Templon latausviihdyke-efektistä. Markku yrittää jatkuvasti vakuuttaa minulle, että flash on oikeasti iso juttu. "Pelaa Hiidenporttia, niin näet," Markku hokee. Vältän yhä pelin kokeilemista, sillä Macillä ei kuulemma koe kaikkea toiminnallisuutta. Eikä minulla ole tällä hetkellä varaa jäädä mihinkään peliin koukkuun. Richard Dawkins: Uskonto tuottaa maailman älykkäimmät ja halvimmat ohjukset. ADODB on php-kirjasto, jonka avulla voi samoilla komennoilla ohjata useita eri tietokantoja (mm. Mysql, Pgsql, Oracle, ODBC).
tiistai, syyskuu 25, 2001 Heh. Verohallintokin käyttää php:tä. Milloin Wikipedia-juttu osuu Suomen mediaan? Milloin yleensäkään verkosta tulee arkea kotimaisessa mediassa? Hyi hyi minua, kun en seuraa Kuutiota. Kymmenen päivää sitten: anti-life-style magazine Styrox. Ja muuta erinomaista Kuutiossa: Kuultua ja Inttijupinaa. Mikä on semanttinen verkko?
maanantai, syyskuu 24, 2001 That Darned Content. Web Referencessä puidaan designerin näkökulmasta miten sisältö voi "pilata" huolitellun ulkoasun. Jutulla on myös jatko-osa, jossa käydään läpi mitä tehdä, kun sisältöä on liian vähän. Yhden ihmisen CRM: Miten luopua viruksille alttiina olevasta Outlookista ja valjastaa (teoreettisen) asiakassuhdehallintatyökalun voima. Mielenkiintoinen PIM (personal information manager) ja CRM (customer relationship management) rinnastus, tosin koskee lähinnä pienyrityksiä. Vihje kaikille kotiremppaneroille: ei kannata käyttää lakkamaalia suljetussa sisätilassa, kuten toimistossa. Kokemusta löytyy.
perjantai, syyskuu 21, 2001 Microsoft heltyy? Talentum.comilta lisää uutisseurantapalveluita Minua vähän mietityttää kuinka viisasta on panostaa vahvasti uutisseurantaan, ottaen huomioon miten paljon automatisoituja ja ilmaisia työkaluja netissä muutenkin on. Ymmärrän Talentumin tarpeen laskea kustannuksia, mutta uutisten todellinen lisäarvo syntyy vasta laajamittaisen seurannan yhteenvedossa ja erittelyssä. En väitä, että olisin julkaisutoiminnan asiantuntija, mutta median suurkuluttajana ja suhteellisen fanaattisena verkon käyttäjänä minun on vaikea kuvitella, että Talentum pystyy toimimaan uutisaggregraattorin höyhenkevyellä katteella. Saas nähdä. Lisää saitinhallinta-alustoja: Dark Hart Portal, joka vaikuttaa tosin vähän kuolleelta, ja PHPJ00K, joka pohjautuu PHPNukeen, mutta on tehty helpommaksi kirjoittaa lisäosia.
torstai, syyskuu 20, 2001 Computer.lovessa on designjumala David Carsonin haastattelu. Carson, joka ei koskaan ole saanut graafisen alan koulutusta, ei usko sanontoihin "täytyy osata säännöt ennen kuin voi rikkoa niitä" ja "ei kirjaan ole kansiin katsominen". Väite, että CNN:n uutiskuvat kaduilla juhlivista palestiinalaisista olisi kuvattu todellisuudessa Persianlahden sodan aikana, ei pidä paikkansa. Eikä myöskään se toinen huhu, jossa tiettyjä kappaleita kiellettiin soittamasta radiossa. Eikä myöskään muuten se, että toisen lennon numero olisi ollut Q33 NY, kuten Digitoday vain kaksi tuntia alkuperäisen uutisoinnin jälkeen huomasi. Douglas Rushkoff tekee hyvän pointin postituslistallaan Media-squatissa: Kaikella todennäköisyydellä, tahot, jotka ovat terroristi-iskusta vastuussa, ovat jossain vaiheessa saaneet varoja ja aseita Yhdysvalloilta. "Olemme tukeneet vihollisemme vihollisia lyhytkatseisen ulkopolitiikan takia, emmekä suostuneet näkemään millaisia he todellisuudessa olivat. Olemme luoneet hirviöitä."
keskiviikko, syyskuu 19, 2001 Suorassa vertailussa PostNuke voittaa PhpNuken mennen tullen. Ihan hyvä tieto sellaiselle, joka yrittää päättää kumpi järjestelmä on parempi (tai kuten jutun kirjoittaja sanoo "itselleen sopivampi"), mutta juttu ei muuten käsittele miten kyseiset järjestelmät toimivat. Lisäksi vastaavanlaisten "slashkloonien" sisällön- ja/tai yhteisönhallinta-alustojen käyttö on minusta vähintäänkin ärsyttävää, sillä kaipaako verkko todellakin lisää tämän näköisiä saitteja? Bisnes.fin saitilla keskustellaan [R] lehden uudesta kustantajasta ja mihin suuntaan lehteä tulisi nyt viedä. Maanantaikirjeessä oli sitaatti kommentistani: "Nyt Bisnes.fin linja kuriin! Uuden kustantajan myötä Bisnes.fillä on loistava tilaisuus tarttua villisti pyörivään ruoriin ja ottaa uusi *selkeä* kurssi", näin pohtii Ilya Poropudas lehtemme tulevaisuutta. Minne menet bisnes.fi? Mac OS X:n uusille käyttäjille vinkki miten nopeuttaa ikkunoiden minimointia. Vakioasetuksena oleva "pullon henki" -efekti voi olla hiukan hidas, mutta sen voi vaihtaa.
tiistai, syyskuu 18, 2001 SUEELLEN elää!!! Tapasin lyhyesti ¿yhden? lehden tekijöistä ja kyselin mitä projektille kuuluu. Projekti on hänen sanojensa mukaan elossa ja neljäs numero on yhä tulossa. Ilmeisesti tekijöiden ajan puute viivästyttää lehden ilmestymistä, mutta kuulin "lupauksia" siitä, että työt aloitettaisiin talvella. Selityksenä oli työn määrä ja palkattomuus. "Kato, siinä on niin paljon duunia eikä siitä saa rahaa." Joskus kaikki hyvä ei katoakaan MIT:n Technology Review kirjoittaa historian hämärään tahallaan jättäytyneestä Claude Shannonista, bittien isästä. [Via Kuutio] Näyttöä tarvitaan
maanantai, syyskuu 17, 2001 Mikäli käytössäsi on IE5+ Windowsilla tai Netscape 6.1 Macintoshilla, kannattaa katsastaa jannehautamaki.com. Saitti on tyylikäs ja laaja (erityisesti portfoliosaitiksi!). Mikael huomaa, että monien uusmediatoimistojen (Endero, Icon Medialab, Digia) saitit on uusittu. Parempaan suuntaan (ainakin visuaalisesti) ollaan menossa. Taustaa maailman etsityimmästä terroristista voi katsoa PBS:n dokkarista Hunting Bin Laden. Verkkoyhteytemme Medialabrassa pätkii pahasti, joten päivitykset tulevat olemaan niukkoja.
perjantai, syyskuu 14, 2001 Onneksi on perjantai... Tänä aamuna, kun vihdoin -- ennätyskiireisen viikon viimeisen arkipäivänä -- sain avattua selaimen, alkoi olla ärsyttävää, ettei tapahtumaa voinut paeta. Kaikki oli vanhan kertaamista, propagandaa, tunteiden aiheuttamaa ylireagointia ja spekulointia. New Yorkissa tapahtunutta iskua ja sen kehtiystä seurattiin (ja seurataan) ympäri maailmaa, mutta tapahtuman herättämä järkytys, pelko ja viha ei ole kaikkialla samanlaista. Kuinka se voisi ollakaan? Suomeen ei hyökätty. Suomella -- tuskin millään muulla maalla -- ei ole samanlaista kansallista "me olemme maailman keskipiste" identiteettiä kuin Yhdysvalloilla. Missään muussa maassa tuskin ollaan yhtä tietämättömiä ulkomaailmasta kuin Amerikassa. Ja millään muulla maalla ei ole Yhdysvaltojen kokoista asearsenaalia. Ja sehän tässä pelottaakin. Suren niitä ihmisiä, jotka menehtyivät brutaalissa terroristihyökkäyksessä ja sen jälkimainingeissa. Mutta yhä masentavampaa on ajatella kaikkia niitä ihmisiä, jotka vielä tulevat kuolemaan WTC:n jälkeisessä "sodassa" terrorismia vastaan. Yhdysvaltojen "sota huumeita vastaan" on epäonnistunein kampanja ikinä. Se ei ratkaise huumeongelmaa ja käytännössä vain estää uusien ratkaisujen kokeilemisen. Olojen parantamisen sijaan maissa, joista terrorismi nykypäivinä on lähtöisin, Yhdysvallat, mikäli päättää käydä "sotaa terrorismia vastaan", tulee vain pahentamaan tilannetta. Minä pelkään -- en menetettyjen ihmishenkien puolesta -- vaan menetetyn inhimillisyyden puolesta.
torstai, syyskuu 13, 2001 Kauppalehti: Olut päihittää osakkeet [R]. Jutun ydin kuului lehden keskustelulistalta seuraavasti: Sonera 31.12.99 ja 1.000.000 mk:n sijoitus => tämän päivän arvo n.46.000 mk Tietoturvallisuustyökalut ja peruskäyttäjät Onko niin, ettei näitä turvallisempia vaihtoehtoja yleisissä palveluissa tueta, ja sen tähden näistä vaietaan? Vai ovatko turvallisemmat ohjelmat, jotka ovat saatavilla myös Windowsille, peruskäyttäjälle liian monimutkaisia (ts. käyttöliittymät ovat hiomattomia)? WTC-isku paikallisen silmin En voi syyttää Bloggeria eilisen kirjoituksien puutteesta. Tällä kertaa syy oli täysin ärsyttävien työkiireiden.
tiistai, syyskuu 11, 2001 Soneran Mspace hakee taas pilottikäyttäjiä. Uudessa Mstationissa testataan Soneran mukaan 3g-sovelluksia, joskin tämä kuulostaa aika suurelta lupaukselta. Pilottiin "voi liittyä kuka vaan", kunhan sillä kellä vaan on datasiirtoon kykenevä kännykkä, Compaqin iPaq ja Bluetooth-lisälaitteet molempiin. Sonera voi kuitenkin myydä Nokian 6120 -puhelimen omaaville Bluetooth-paketin "edullisesti". Onneksi. Bisnes.fin kustantajan vaihtuminen ja uusi kumppani herättävät myönteisiä kommentteja [R]. (Toisaalta foorumi onkin vakeastikäytettävä ja rekisteröitymistä vaativa Bifin oma saitti, joten keskustelijoiden mielipidekirjoa tuskin voi odottaakaan.)
maanantai, syyskuu 10, 2001 "Kesälomat alkavat ja Teinarit.com herää henkiin", julistaa Teinarit.com, joka julistuksen jälkeen ei olekaan päivittynyt. Aivan niin. Namezero, jonka kautta voi rekisteröidä domain nimiä ilmaiseksi, pilaa monia hyviä domaineja. Porukka rekisteröi nimiä, mutta jättävät ne kuitenkin heitteille, jolloin kukaan muu ei voi käyttää niitä. Munamankeli.com on vain yksi esimerkki loistavasta mutta menetetystä mahdollisuudesta. Ärsyttävää. Sais lafka mennä jo konkkaan. Me and My Manila. Tässä tuoteuskollisuus menee kyllä liiallisuuksiin... Cnetin Huhumylly on vänkä palsta. Mankeli tekee uutisista silppua Osio on vielä ikään kuin beetavaiheessa, sillä ei ole selvää, kaipaako kukaan (meidän lisäksi) tällaista yhteenvetoa alan uutisista.
perjantai, syyskuu 07, 2001 Hmm. En oikein tiedä mitä pidän kolmosen uudesta ilmeestä...
Raa'asti sanottuna me tehdään kotisivuja ja hyviä palveluja. Kotisivut on nyt vähän raflaava statement, mutta ei siis mitään konsulttibullshittiä. Tehdään sitä mitä me osataan, kuvailee Riikka Pietiläinen Reach-U Partnersin toimintaa RE:ssä. Asiaa! Uusmedia voi olla oikeata työtä, joka vaatii oman ammattiosaamisensa, eikä aina teknolatinan avulla obfuskoitua taivaanrannan maalaamista ja maailman valtaamista. Reach-U Partners muistuttaa kovana osaajajoukkona toista mielenkiintoista ja hypettömyyttä korostavaa yhtiötä 37signalsia.
Kaikki graafikot kokoontukaa Laturiin keskustelemaan alastanne. Olenkin odottanut jotain foorumia, jossa saisi kuulla suomalaisten graafikoiden (ja überdesignereiden) mielipiteitä. Saittikin on kaunis. TAPAHTUI MYÖS
torstai, syyskuu 06, 2001 "EBaylla aina saa Plam Pilotin edullisesti." Cory Doctorow, metatiedon kritiikissään. [Via Kuutio]
Petteri on koonnut paljon kivoja ohjelmointiaiheisia linkkejä. Blogger oli muuten eilen rikki, siitä johtui päivän tarjonnan vähäisyys.
UUTISISSA TÄNÄÄN
keskiviikko, syyskuu 05, 2001 Tony Pierce summaa koko Ken Layne - BusinessWeek -plagiarismijupakan hyvin jutussaan Hey Fuckhead, Admit It: You Got Caught. Juttu sisältää linkit tapahtumasarjan juttuihin. NE VÄHEMMÄN TÄRKEÄT JUTUT
tiistai, syyskuu 04, 2001 HP-Compaq.com? Hewlett-packard-compaq.com? Kuinka vainoharhainen on tervettä olla? Mikäli The Flangy Newsin hiljaisuus johtui työnantajasta, se ei olisi ensimmäinen kerta. CamWorldin Cam sai muinoin potkut saitillaan julkaistusta fiktiosta (muutaman työtoverin mielestä se oli perverssiä), joka ei millään tavalla liittynyt työnantajaan. Myös Scoblen muutaman kuukauden takaista taukoa epäillään johtuneen työnantajan painostuksesta.
Dave Winer katuu oman xml-pohjaisen syndikaatioformaattinsa naittamista RSS-standardiin. RSS hajosi standardin kehittäjien erimielisyyksiin ja monet suunnitteilla olleet toteutukset ovat edelleen, vuosi myöhemmin, julkaisematta. Winerin mukaan RSS on puolielävä.
Elämää luentojen jälkeen? Irvistääkö Ilya City-lehden lukijoille vai opiskelijoille. Vai onko se kenties tuskanhuuto?
MUITA ASIOITA, HUOMIONARVOISIA, MUTTA LYHYESTI ILMAISTUINA
maanantai, syyskuu 03, 2001 Tämä mies on selvästi Elisan asiakas, hänhän on kaikkialla kaiken aikaa. Hyvä perustelu Mikaelilta miksi ei aina kannata käyttää royalty free -valokuvapalveluja.
sunnuntai, syyskuu 02, 2001 Haa! David Cushman, Dirt Magazinen luoja, on mun uusi sankari! Shiftin Screen-haastattelussa hän kertoo pitävänsä 72 dpi:stä, ja web designin "kultaisesta ajasta" ennen Flashia.
Vanhemmat kirjoitukset löytyvät arkistoista. |
|